NACHTEN AAN FLARDEN, feb 2024

Gedurende enkele jaren was een compacte camera haar vaste metgezel tijdens het uitgaan in de Langestraat te Oostende. Ynne nam foto's van onbekenden, die dan weer foto's van haar en andere feestvierders namen. Op miraculeuze wijze kwam de camera altijd weer bij haar rechtmatige eigenaar terecht. De inhoud van de rolletjes werd meestal vergeten en van vele foto's blijft de oorsprong een raadsel.

NACHTEN AAN FLARDEN is een vierluik bestaande uit collage's die zowel apart, als samen een zelfstandig beeld vormen. Door het onzekere ontstaan van de oorspronkelijke foto's, trachtte Ynne vat te krijgen op de compositie door flarden uit te knippen en te herschikken. Herinneringen aan wazige avonden versmelten op die manier met elkaar en vormen een groot beeld dat de sfeer van het uitgaan oproept. Er heerst chaos, plezier, drank, drama, onzekerheid, zekerheid en nog meer van deze paradoxen laven zich uitbundig aan de nacht.

OUT & ABOUTS, nov 2023 - jan 2024

Installatie van vlaggen en audio langs de Schipvaartstraat te Leuven voor out&aBouts gecureerd door Curating The Young. 

In de geest van het Dieric Boutsfestival maakte ik een installatie geïnspireerd op het gebruik van alledaagse voorwerpen in de schilderijen van Bouts. Ik trok op pad met vragen als: Welke alledaagse spullen hebben mensen vandaag in hun huis op een schouw staan? Waarom hechten ze er waarde aan? Welk verhaal schuilt er achter? Hoe kan ik dit in beeld brengen en vertalen naar een werk voor op de route? 

Zo interviewde ik bewoners rond de Vaartkom terwijl ze herinneringen boven haalden over een voorwerp dat hen nauw aan het hart ligt. Door een alledaags object een speciale plaats in huis te geven, er af en toe naar te kijken, het zo aandacht te geven en het te koesteren door de herinneringen die het bovenhaalt, krijgen deze objecten iets heiligs. 

Built with Berta.me